Eigen risico bij een bedrijfsautoverzekering: hoe zit het precies?

Blog Eigen risico bij een bedrijfsautoverzekering: hoe zit het precies?

Bij veel verzekeringen krijg je te maken met eigen risico en een bedrijfsautoverzekering vormt hier geen uitzondering op. Vandaar dat de kans groot is dat je hiermee te maken krijgt. Daarom is het handig om te weten hoe dit precies werkt, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres, want in deze tekst vertellen wij je alles wat je moet weten over eigen risico en een bedrijfsautoverzekering.

Wat houdt het eigen risico ook alweer in?

Ondanks dat iedere ondernemer weleens gehoord heeft van eigen risico, weet niet iedereen precies wat het is. Daarom beginnen we met het geven van een korte uitleg. Kort door de bocht is het eigen risico niets meer dan het deel van de kosten waar je zelf voor opdraait. In het geval van een zakelijke autoverzekering gaat het om een deel van de schade aan je bedrijfsauto. Het eigen risico wordt van de totale schade afgetrokken en je verzekeraar vergoedt de rest.

Hoogte van het eigen risico

Nu je weet wat het eigen risico is, ben je ongetwijfeld ook benieuwd hoe hoog dit is. Gelukkig kan dit je bijna niet ontgaan, want bij een bedrijfsautoverzekering afsluiten wordt dit vaak duidelijk vermeld. De hoogte kan per verzekeraar enigszins verschillen, maar vaak geldt er een standaard eigen risico van zo’n 250 euro. Je kunt het hierbij laten, maar veel verzekeraars bieden je de mogelijkheid om je eigen risico te verhogen. Zo kun je bij Univé bijvoorbeeld ook voor 500 of 1000 euro kiezen in plaats van 250 euro.

Omdat je zelf opdraait voor een groter deel van de kosten als je schade rijdt, lijkt het op het eerste gezicht misschien niet interessant om voor een hoger eigen risico te kiezen. Toch zijn er genoeg ondernemers die hun eigen risico verhogen. Dit doen zij vooral omdat een hoger eigen risico resulteert in een lagere premie. Doordat je zelf meer risico loopt, beloont een verzekeraar je door korting te geven.

Eigen risico geldt per gemelde schade

Aangezien het eigen risico bij bijvoorbeeld een zorgverzekering per kalenderjaar geldt, denk je misschien dat dit bij een bestelautoverzekering van Univé ook zo is. Helaas is dit niet het geval, want bij een zakelijke autoverzekering geldt het eigen risico per gemelde schade. Ontstaat er in één verzekeringsjaar meerdere malen schade aan je bedrijfsauto? Dan krijg je bij iedere schade weer te maken met eigen risico. Reden genoeg om voorzichtig te rijden met je auto van de zaak.

Geen eigen risico bij WA-verzekering

Eigen risico hoort weliswaar bij een autoverzekering, maar toch draai je niet altijd zelf op voor een deel van de kosten als je schade veroorzaakt. Verzeker jij je bedrijfsauto alleen voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA)? Dan is dit niet het geval. Deze verzekering dekt immers alleen schade die je met je bedrijfsauto bij anderen aanricht. Omdat schade aan je eigen voertuig niet vergoed wordt, geldt er ook geen eigen risico. Bij de dekkingen WA+ en Allrisk is dit wel het geval.

Recente berichten