Alles over Tony’s Chocolonely

Blog Alles over Tony’s Chocolonely

Je kent ze wel, de veel te dure chocoladerepen die je elke keer aanstaren als je door de supermarkt loopt. Al die verschrikkelijk lekkere smaken, maar zodra je het prijskaartje ziet laat je ze toch maar liggen. Hoe komt het nou eigenlijk dat deze chocolade repen zo duur zijn en wat is er zo bijzonder aan deze chocolade?

Wat is Tony’s Chocolonely?

Tony’s Chocolonely is een Nederlands bedrijf dat is opgericht op 29 november 2005 door Teun van der Keuken. Toen Teun in 2003 erachter kwam dat er nog steeds slaven werken op cacaoplantages in West-Afrika vond hij dit echt niet kunnen. Hij besloot samen met twee andere journalisten om wat te doen tegen deze slavernij. Zijn repen moesten slaafvrij gemaakt worden! In 2005 is de eerste Tony’s Chocolonely reep gemaakt. Het liep uiteindelijk zo goed dat Teun zich in 2006 inschreef bij de kamer van koophandel. Daarna kwamen de eerste repen in de winkels te liggen.

100% slaafvrij?

Toch kan Tony’s Chocolonely niet aantonen dat de producten 100% slaafvrij gemaakt zijn. Wel kun je sinds 2013 de cacaomassa en de cacaoboter sinds 2016 volledig traceren. Tony’s Chocolonely staat erop, dat de wikkels met ‘Op weg naar 100% slaafvrij’ er pas af gaan, wanneer alle chocolade over de hele wereld slaafvrij geproduceerd is. De chocoladerepen zijn dus erg speciaal en er zit erg veel moeite in. Helaas kan het bedrijf zich nog steeds niet 100% als slaafvrij erkennen.

Nog leuk om te weten

  •  De Tony’s Chocolonely-repen niet gelijk verdeeld zijn, aangezien de cacaoindustrie ook ongelijk verdeeld is.
  • In de Tony’s-repen zie je van links naar rechts de landen van West-Afrika: Ivoorkust, Ghana, Togo, Benin, Nigeria en tot slot Kameroen.

Recente berichten